Bent u een freelancer, zzp-er, heeft u net uw eigen bedrijfje gestart of heeft u een kleine onderneming? Dan kunt u alle hulp gebruiken die u kunt krijgen. De beste manier om als kleine onderneming te overleven, is om zoveel mogelijk taken zelf proberen uit te voeren in plaats van externe mensen in te hoeven huren. Het inhuren van externe mensen kan weliswaar veel zorg en werk uit handen nemen, maar kost voor veel kleine bedrijven simpelweg te veel geld. Waarom maakt u dan geen gebruik van handige hulpprogramma’s? Het gebruik van de juiste software maakt uw werk gemakkelijker, overzichtelijker en daardoor kunt u effectiever en efficiënter te werk gaan.

Het selecteren van de beste software is echter geen gemakkelijke taak. Het juiste advies is hierbij zeer welkom. Daarom worden in dit artikel de beste softwareprogramma’s voor kleine bedrijven kort toegelicht. Kunt u deze hulpmiddelen goed gebruiken in uw dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse taken? Waarschijnlijk wel.

Het gebruiken van de juiste hulpprogramma’s zullen ervoor zorgen dat u meer tijd over heeft om zich te richten op uw kerntaken. U kunt daardoor productiever zijn, meer geld verdienen en uw bedrijf dus effectiever laten groeien.

Beste software algemeen: QuickBooks Pro 2017

QuickBooks is een software product van Intuit. Intuit ontwikkelt veel software voor de financiële wereld. Ze hebbenoffice recent hun producten verbreed, zodat deze ook aansluiten op de wensen van kleine bedrijven. Daarom zijn deze producten een steeds populairdere keuze.

QuickBooks biedt een keuze uit honderden sjablonen voor bijna elk rapport dat u nodig zou kunnen hebben. Ze bieden mogelijkheden voor facturering, crediteuren invoeren, inventarissen invoeren, controleren, tijdsregistratie, het beheren van contactgegevens, enzovoort. Het is een compleet pakket waarmee u de financiën van uw kleine bedrijf kunt uitvoeren.

Maar het gaat verder. Ook belastingaangiftes kunnen in QuickBooks worden opgemaakt, budgets kunnen worden berekend en de payroll-functie regelt uw payroll. Het is echt een compleet pakket met handige functies voor elk klein bedrijf.

Een veelgehoord nadeel van QuickBooks is dat de vele functies het een ingewikkeld programma maken. Het zou daarom handig zijn als er een goede klantenservice is die hulp biedt bij het oplossen van problemen. Deze klantenservice is beschikbaar, maar helaas niet gratis.

De QuickBooks software is verkrijgbaar voor een eenmalige prijs, maar er is ook een uitgebreid pakket verkrijgbaar. In de toekomst kunt u wel een rekening verwachten voor upgrades, die overigens bijna net zoveel kosten als de originele software. Het is de vraag of u alle functies die het programma biedt daadwerkelijk zult gebruiken. Het programma is alleen compatibel met Windows. Ook is het nog niet goed beschikbaar voor de Nederlandse markt.

De beste software om documenten te delen met anderen: Microsoft Office 2016

Met Microsoft kunt u het eigenlijk nooit verkeerd doen. Microsoft Office 2016 is een upgrade van Office 2013 en biedt enkele additionele administratieve functies. De interface komt echter overeen met de eerdere versie.

Er is andere software dat overeenkomstige kwaliteiten heeft met Office 2016. Toch staat Microsoft Office met kop en schouder boven de rest door het gemak waarmee u documenten kunt delen met anderen. Helemaal wanneer u dit vergelijkt met bijvoorbeeld Pages van Apple.

Bovendien is het een compleet pakket met alle belangrijke programma’s: Word, Excel en Outlook. PowerPoint is een programma wat zijn waarde al sinds enige jaren heeft verloren. Ik ben ervan overtuigd dat veel lezers van dit artikel dagelijks met deze programma’s werken.

Best Accounting software: TurboTax Zelfstandigen

TurboTax is de vader van alle belastingsoftware. Het heeft vele prijzen gewonnen en krijgt steevast uitstekende turbotaxrecensies. Onlangs heeft de Home&Business versie een update gekregen en hebben ze de toevoeging ‘Zelfstandigen’ eraan geplakt. Het is niet zo multifunctioneel als QuickBooks, maar kan buitengewoon nuttig zijn om de belastingaangifte van uw bedrijf uit te voeren.

TurboTax heeft wel een aantal andere functies, zoals het aanbrengen van waardoor de belastingaangiften gedurende het hele jaar gemakkelijke zullen gaan en eenvoudiger worden. De software is compatibel met zowel Windows als Mac.

Beste software voor marketing: Infusionsoft

Met Infusionsoft kunt u interacteren met uw klanten, opmerkingen en details toevoegen en voorkeuren of preferenties toevoegen aan uw klantgegevens. Uw medewerkers kunnen kenmerken toevoegen na een gesprek met de klant. Op deze manier kunt u uw klantcontact zeer zorgvuldig bijhouden. We weten allemaal dat dit heel belangrijk is in de hedendaagse marketingstrategieën.

Maar het pakket is nog breder. Met de ‘Custom Campaign Builder’ kunt u uw potentiële klanten indelen op basis van kenmerken. Ook wordt de data van uw website bijgehouden, zoals het bezoekersaantal, verkoop en hoelang elke bezoeker op uw website blijft. Deze informatie is van onschatbare waarde om uw marketingstrategie juist op te zetten.

Het enige nadeel van Infusionsoft is de complexiteit van de software. Het is een vereiste dat u eerst een trainingsprogramma volgt voordat u de software kunt gebruikt. Dit is niet alleen een extra kostenpost, maar kost ook extra tijd. Deze software heeft bovendien niet veel boekhoudkundige functies, al kan de software wel facturen aanmaken en verzenden.

Beste software voor Mac: Xero

Veel software doet het prima op Windows, maar is niet compatibel met Mac. Of juist andersom. Xero is uitstekende software dat werkt met de cloud. Het is compatibel met zowel Windows als Mac. Wat opvallend is, is dat Mac-gebruikers niet een aantal functies missen ten opzichte van Windows gebruikers.

Xero is boekhoudkundige software. De ondersteuning van Xero is redelijk sterk. U kunt hulp krijgen via de live chat-functie of e-mail, maar niet via de telefoon. Al is deze vorm van klantenservice qua kosten voor zowel het bedrijf als de klant ook niet echt meer van deze tijd.

Er worden verschillende opties aangeboden wat betreft de abonnement keuze. U zit niet vast aan een bepaald abonnement, maar kunt deze op elk moment wijzigen.

Beste software om te beginnen met duurzaamheid

Wij hebben in het volgende artikel een aantal browser extensies samengesteld die je kunt installeren om duurzamer te leven, zelfs wanneer je tijdens het internet rondsurft.

Wil je zo duurzaam mogelijk zijn? Lees de duurzaam leven tips hier. Bekijk de duurzame(re) browser extensies hier. Een van die extensies is TreeClicks, een gratis plugin die bomen plant wanneer jij shopt bij bekende sites als Coolblue, Hema, Amazon, etc. Zonder dat dit duurder is. Hoewel het zo duurzaam mogelijk is om niet te consumeren, heb je als bedrijf soms toch wat nodig. Op dat soort momenten is het geïnstalleerd hebben van TreeClicks een kleine moeite. Het is gratis én privacy-vriendelijk.

De beste software voor kleine bedrijven: Zoho Books

Zoho Books biedt boekhoudsoftware die met name bruikbaar is voor eenmanszaken, freelancers en andere kleine bedrijven. Veel van dit soort bedrijven hebben niet alle functies nodig die doorsnee software biedt. Waarom zou je er dan voor betalen?

Zoho Books geeft voldoende functies die nodig zijn voor de boekhouding van kleine bedrijven. U heeft hiermee dus geen slap aftreksel van professioneel software, maar juist hetgeen wat u nodig heeft voor een betaalbare prijs. Het voldoet hiermee aan de behoeften van kleine bedrijven zonder het hoge prijskaartje. De functies voor de registratie van tijd en kosten, zijn erg goed.

Categorieën: Software

Alle rechten voorbehouden | Ook interessant Packet Exchange, Back of the Envelope Science