Voor niets komt de zon op, maar voor de rest dient te worden betaald. Er bestaat niet zoiets als een gratis lunch. Dat is de realiteit. Een groot deel van de bedrijven gebruiken CRM-software, oftewel software die de klantrelaties ondersteunen. Hier moeten deze bedrijven voor betalen. Dit zijn over het algemeen maandelijkse kosten die forst kunnen oplopen.

Het goede nieuws is dat de lunch wellicht niet gratis is, maar CRM-software wel gratis kan zijn. Dit is vooral handig voor kleine bedrijven die aan de slag willen gaan met CRM-technologie. Hoe zien deze gratis software er eigenlijk uit en wat kan je hierbij verwachten?

Gratis en open-source CRM-software: Wat is het verschil?

Er zijn 2 mogelijkheden wat betreft gratis CRM-software: gratis, maar beperkt (deze worden ook wel freemium-versies genoemd) en open-source.

Freemium software hebben beperkingen in het gebruik, zoals een beperkt aantal gebruikers, contacten, opslag engratis programma's kleine bedrijven extra functies. Wanneer je dit wilt uitbreiden, moet je ervoor betalen. Open-source systemen bieden een onbeperkt, volledig functioneel CRM-systeem voor gebruikers. Uw bedrijf heeft een persoon (of team) nodig om doorsnee CRM-software te installeren en configureren. De open-source CRM-software systemen zijn vaak juist vooraf geconfigureerd en/of geïnstalleerd. Bovendien bieden deze software oplossingen vaak klantenondersteuning tegen een vergoeding. Klaar voor gebruik dus.

De open-source CRM-software oplossingen zijn ideaal voor bedrijven die dit soort software willen gebruiken, maar zich minder zorgen maken over de technische ondersteuning en handmatige upgrades.

4 beste gratis en open-source CRM-oplossingen

We houden allemaal van gratis en er is een grote keuze aan betaalbare CRM-oplossingen. Welke zijn het beste? De volgende lijst geeft je een aantal mogelijkheden voor gratis CRM-software mogelijkheden.

Agile CRM

Bijzondere kenmerken van Agile CRM, zijn:

 • Aanpasbare gegevensvelden
 • Lead scoren
 • E-mail en klik tracking
 • Zapier-integratie
 • Bouwer van bestemmingspagina
 • E-mailplanning

Recensies hebben aangegeven dat ze de mobiele ervaring van Agile CRM niet hoog waardeerden, en meerdere gebruikers klaagden over fouten in de software die in sommige gevallen zelfs resulteerden in het verliezen van gegeven.

Agile CRM is een cloudgebaseerde CRM met een groot aantal geweldige functies en e-mailondersteuning, terwijl het gratis is. Er kunnen relatief veel gebruikers tegelijkertijd dit programma gebruiken (vergelijken met de andere oplossingen in deze lijst). Daarnaast beheert het programma 50.000 contacten en onbeperkte deals, taken en documenten.

Agile CRM is een uitstekende keuze als u veel gebruikers en veel opslagruimte nodig heeft, gratis software wilt gebruiken, bereid bent om uw mobiele ervaring op te offeren en de laagste prijs wilt als u ervoor kiest om te upgraden.

Bitrix24

Bijzondere kenmerken:

 • Projectmanagementfuncties, waaronder tasking, Gantt-diagrammen en tijdregistratie (Bitrix is een van onze beste gratis software-oplossingen voor projectbeheer)
 • Ingebouwde e-mailmarketing
 • Belfuncties (zoals gesprekken voeren en bellen vanuit de CRM)
 • Verkoopautomatisering
 • Verkooptrechter en rapportage
 • Facturatie
 • Beheer van verkoopteams

De recensies over deze software geven aan dat ze de klantenservice van Bitrix minder goed vinden en sommigen vinden het systeem traag en de gebruikersinterface onaantrekkelijk.

Met een volledig gratis account krijg je vijf gebruikers en 5 GB-opslagruimte. De leverancier biedt ook een geïnstalleerde optie voor een eenmalige vergoeding van maar liefst US$2,990, waarmee u hun CRM voor kleine bedrijven kunt installeren (goed voor 50 tot 500 gebruikers). Als u een systeem nodig hebt dat telefonie- en projectbeheer biedt en niet veel handelingen vraagt of de gemakkelijkste gebruikersinterface nodig heeft, is Bitrix24 iets voor u.

CapsuleCRM

De E-mailmarketing van CapsuleCRM is opgezet via een integratie met MailChimp, Mad Mimi, MPZ Mail en E-goih. De software kan worden geïntegreerd met ten minste 33 andere softwareprogramma’s

Deze optie biedt een klein beetje meer informatie over functies in vergelijking met andere producten in deze lijst. Het is de moeite waard om op te merken dat zogenaamde “premium” –integraties, zoals Xero, FreshBooks, MailChimp en Wufoo, alleen beschikbaar zijn voor gebruikers die upgraden.

Recensies vinden Capsule gemakkelijk te gebruiken en geven aan dat de software gemakkelijk is aan te leren. Ze vinden de mobiele website ook eenvoudig te gebruiken. Capsule is gratis voor maximaal twee gebruikers, met 10 MB-opslagruimte en 250 contacten.

Een upgrade kost US$12 per gebruiker per maand en omvat 2 GB-opslag, 50.000 contacten en premium-integraties. De beperkte mogelijkheden voor het beheren van contacten van het systeem en het ontbreken van integraties op het gratis niveau betekenen dat het het beste is om de gratis optie te gebruiken tijdens het testen van het systeem, in plaats van de de gratis software-oplossing voor de langere termijn te gebruiken.

Capsule CRM is het beste voor managers die een gratis CRM beschouwen als een manier om betaalde software uit te testen, in plaats van een gratis oplossing te nemen voor langer gebruik.

4. HubSpot CRM

Bijzondere kenmerken van HubSpot CRM zijn:

 • E-mailmarketingmogelijkheden
 • Tot 200 realtime e-mails openen, klikken en volgen van meldingen
 • Vijf e-mailsjablonen
 • Onbeperkt aantal gebruikers en accounts met gratis software-oplossing
 • Bijhouden van oproepen: 15 minuten per gebruiker, per maand
 • E-mailplanning
 • Zoek op internet en door e-mails naar meer informatie over uw prospects
 • Lead scoren

Voor US$50 per gebruiker per maand is dit de duurste optie op onze lijst als uw bedrijf dit graag wilt of nodig heeft.

HubSpot CRM is nummer zeven op onze lijst met meest betaalbare CRM-software, vijfde op onze lijst van de meest gebruiksvriendelijke CRM-software en zesde op onze lijst met populairste CRM-software. Het bedrijf is gespecialiseerd in marketingautomatisering software en hun CRM is bedoeld om bij u interesse te kweken voor hun andere software.

Probeer HubSpot CRM als u kunt en wilt profiteren van krachtige mogelijkheden voor gegevensverzameling over uw klanten. Hou er hierbij rekening mee dat de kosten voor upgrades snel kunnen gaan stijgen.

Kies de juiste CRM-softwareoplossing die bij uw bedrijf past

We hebben hier een aantal gratis mogelijkheden besproken, maar er zijn talloze goedkope en betaalbare CRM-opties die we u zouden kunnen meegeven. Hoewel de meeste van deze systemen niet gratis zijn, zijn ze misschien beter geschikt voor uw organisatie.

U moet zich namelijk realiseren dat er bij veel software met een prijskaartje, ook daadwerkelijk betere software wordt geleverd.

Om te verkennen van wat CRM-software  voor uw bedrijf kan betekenen, kunt u een gratis versie uitproberen.

Categorieën: Software

Alle rechten voorbehouden | Ook interessant Packet Exchange, Back of the Envelope Science