Wil jij duurzaam leven? Met deze makkelijke tips is dit zeker mogelijk. Pas ze vandaag nog toe in jouw leven, en creëer je eigen duurzame levensstijl.

Wereldwijd is duurzaamheid een belangrijke prioriteit. Het bedrijfsleven probeert op allerlei manieren duurzaamheid toe te passen in het dagelijks leven. Zelfs in de politiek vindt men heel veel van duurzaam leven. Duurzaamheid is dus overal. Het is een hot onderwerp.

  • Waarom zou je duurzaam leven?
  • Is duurzaamheid al goed geïntegreerd in Nederland?
  • Wordt een duurzaam leven breed gedragen door Nederlanders?
Duurzaam leven tips

Hoe kun je duurzaam leven?

Duurzaamheid is een ruim begrip. Want hoe bepaal je of iemand, een bedrijf of een land duurzaam is? Duurzaam zijn of duurzaam leven betekent niet voor iedereen hetzelfde. Voor de een is duurzaamheid het investeren in een nieuw soort energie, voor iemand anders is duurzaamheid het aanschaffen van uitsluitend kwaliteitsproducten. Maar het kan ook zo zijn dat iets pas duurzaam wordt gevonden wanneer een fossiele brandstof niet meer wordt gebruikt. Hoe dan ook, of de definitie helemaal duidelijk is of niet, wat werkelijk telt is de actie die wordt ondernomen. En gelukkig kan iedereen meedoen aan het verwezenlijken van een duurzamer leven.

Durf jij te ontspullen voor een duurzaam leven?

Ontspullen klinkt misschien heel groot. Maar ontspullen betekent niet dat je al je spullen moet verkopen. Ontspullen heeft meer te maken met het bewust omgaan met wat je hebt. Hierbij hoort ook zuinig omgaan met water, stroom en voedsel. Het is de bewustwording die de belasting voor het milieu doet afnemen.

Om te weten wat de totale milieubelasting is, moet er worden gekeken naar de levenscyclusanalyse (LCA). Deze bepaalt de milieubelasting van het consumptie patroon. De impact die wij met zijn allen hebben, wordt heel mooi beschreven in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Want het is niet alleen belangrijk om te kijken naar de hele productieketen, maar ook de verborgen effecten mogen niet vergeten worden. Denk hierbij aan productie en transport. Uit diverse onderzoeken blijkt dat spullen een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Het is voor velen een maatstaf van geluk. Toch heeft het ook een keerzijde. Want het willen hebben van veel spullen heeft een enorme impact op het milieu en de ecologische voetprint die we nalaten.

Hoe kun je duurzaam leven?

Duurzaam leven doe je door goede keuzes te maken. Keuzes op het gebied van vervoer, spullen en eten. Het zijn de keuzes die het verschil maken voor een beter milieu en een gezonde toekomst. De grondstoffen raken op en het is belangrijk om goed na te denken over milieuvriendelijke alternatieven.

  • Gas moet worden vervangen en daarvoor zijn zonnepanelen een prima alternatief.
  • Windenergie is tevens een goede vorm van duurzame elektriciteit.

Toch blijkt in de meeste gevallen de aanschafprijs nog erg hoog om bestaande situaties te vervangen. De financiële drempel houdt mensen tegen. Duurzaamheid vraagt dus om een investering in schone energie, en daarom is het voor alsnog niet voor iedereen weggelegd.

Duurzaam wonen tips

Duurzaam leven tips

Toch gaat duurzaam leven niet alleen over dure investeringen. Duurzaamheid kan ook heel klein beginnen. Lees de 9 makkelijke tips om direct te starten met duurzaam leven.

1.     Laat de auto vaker thuis

Uitlaatgassen zijn een belangrijke bron voor het ontstaan van het broeikaseffect. Iedere keer dat een auto wordt gestart, komen er schadelijke stoffen in de lucht terecht. Om te voorkomen dat een vrijwel lege auto de lucht vervuilt, is het beter om vaker te carpoolen.

2.     Probeer zo min mogelijk te vliegen

Vliegtuigen stoten een hoop broeikasgassen uit. De belasting voor het milieu is enorm. Probeer daarom een alternatief te bedenken. Boek bijvoorbeeld een vakantie dichter bij huis, neem de trein of ga op de fiets.

Duurzaam wonen

3.     Neem het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is bedoeld om een groot aantal mensen in een keer te verplaatsen. De uitlaatgassen van een bus zijn uiteraard hoger dan van een auto. Maar omdat ze gedeeld kunnen worden door meerdere passagiers, is de ecologische voetafdruk lager.

4.     Isoleer je huis om gas en elektriciteit te besparen

Goed isoleren van een huis klinkt zo logisch. Maar nog veel teveel huizen zijn slecht geïsoleerd. Dubbele beglazing houdt de kou buiten. Maar ook goed geïsoleerde muren zijn een belangrijke factor om minder te hoeven stoken. Is het budget niet toereikend? Dan zijn ook minder dure maatregelen in huis te bedenken. Een voorbeeld is het dichten van spleten en kieren waar tocht doorheen kan komen. Alle kleine beetjes helpen om de warmte langer vast te houden in huis, waardoor minder gas gebruikt hoeft te worden.

En ga natuurlijk voor groene stroom. Vergelijk hier de beste groene stroomleveranciers.

5.     Ga voor een vleesloze dag per week

Vegetariërs hebben de keuze al gemaakt om het milieu te ontzien door geen vlees te eten. Voor echte vleesliefhebbers is dat geen optie. Maar zij zouden al veel kunnen betekenen door één dag per week geen vlees te eten. Zo heeft het weinig impact op het persoonlijke leven, terwijl het op grote schaal het milieu spaart.

Duurzaam leven tips

6.     Ga bewust om met spullen

Spullen zijn belangrijk voor het geluksgevoel. Maar minder spullen kopen is het ideaalbeeld voor een beter milieu. Ook tweedehands artikelen een tweede leven geven is een goede stap.

Maar mocht je toch zin hebben om iets nieuws te kopen, combineer het dan met de gratis plug-in van TreeClicks. Via deze plug-in wordt er voor iedere aankoop die je doet geld ingezameld voor het planten van nieuwe bomen. Online zijn meer dan 10.000 winkels aangesloten bij dit initiatief. Het zijn de bomen die de vervuilde lucht reinigen en zuurstof produceren voor een gezonder milieu. Help dus gratis en moeiteloos mee aan een beter milieu.

Lees hier meer over de gratis TreeClicks plugin voor in jouw browser >>>

Of kies voor andere duurzame plugins voor Chroom.

7.     Kies voor klimaat neutrale voeding

De productie van voeding vraagt nogal de nodige energie. Alle productieprocessen laten hun sporen na in het milieu. Sta daarom vaker stil bij de wijze van produceren. Koop voeding die bij de productie geen schade heeft veroorzaakt aan het milieu. Dat eet net een stukje gezonder.

8.     Koop duurzame kleding voor een goed gevoel

De kledingindustrie heeft een inhaalslag te gaan. Consumenten vragen om veel en goedkope kleding. De kledingindustrie speelt hier maar al te graag op in. Helaas zijn de gevolgen voor het milieu erg groot. Het is daarom belangrijk dat iedereen bewust kleding koopt. Geen goedkope kleding meer, maar waardevolle kleding die duurzaam is gemaakt. Alleen wanneer de vraag minder wordt, zal de kledingindustrie de overproductie reduceren.

9.     Biologische eieren en zuivel zijn met reden beter voor het milieu

Voor de productie van eieren en zuivel zijn veel verborgen processen betrokken. Productieprocessen die een grote ecologische voetafdruk nalaten. Zo is er niet alleen energie nodig om de grote stallen te verlichten en te verwarmen, schoon te maken en te onderhouden. Maar ook voor de productie van het graan zijn energie, tijd en ruimte nodig. Kies je voor biologische eieren en zuivel, dan mogen de dieren buiten rondlopen. Er is veel minder energie nodig om het eindproduct te produceren. De ecologische voetafdruk is kleiner. Biologisch is daarom beter voor het milieu.

Duurzaam leven tips

Waarom zou je duurzaam willen leven?

Kiezen voor een duurzaam leven is geen moeilijke stap. Is je huis energieneutraal, ga je bewust om met spullen en eet je regelmatig minder vlees? Dan kun je met trots zeggen dat je duurzaam leeft. En al bereiken we niet het maximale niveau qua duurzaamheid. Toch heeft ieder klein stapje al effect. Dat maakt duurzaamheid zo bijzonder. Als we ons samen verantwoordelijk voelen voor moeder aarde en met zijn allen actie ondernemen. Dan leiden alle kleine stapjes gegarandeerd tot een gezondere wereld.

Categorieën: Duurzaamheid

Alle rechten voorbehouden | Ook interessant Packet Exchange, Back of the Envelope Science