In de wereld die wij hebben gecreëerd, is data en zijn gegevens steeds belangrijker. Elk bedrijf is in bepaalde mate bezig om data te verzamelen, te behouden en vervolgens te gebruiken. Hiermee zijn gegevens een van de belangrijkste troeven van het bedrijf. Bijvoorbeeld om:

  1. De omzet te laten groeien;
  2. De concurrentie voor te blijven;
  3. Winst te kunnen maken;
  4. Een sterke marktpositie te verkrijgen of te behouden;
  5. Enzovoort, enzovoort.

Het is essentieel dat een bedrijf, welk bedrijf dan ook, zijn gegevens juist beschermd.

En dat begrijpen veel bedrijven. Het resultaat is dat data opslag een steeds belangrijker aspect wordt in de bedrijfsvoering van bedrijven. Hier komt nog eens bij dat nieuwere privacy regels vereisen dat gegevens veilig worden opgeslagen.

Met deze enorm datagroei lijden bedrijven onder een overvloed aan informatie. Deze overvloed heeft ongekendedata opslag proporties aangenomen, mede veroorzaakt door bedrijfsapplicaties, digitale media, databasesystemen, analyses, enzovoort. De voorspellingen zijn indrukwekkend. Computer Sciences Corporation verwacht dat de groei van de totale opgeslagen gegevens tussen 2015 en 2020 zal groeien van 7,9 zettabytes (2015) naar 35 zettabytes (verwacht totaal in 2020), wat een toename is van 4,4 keer. Even voor een gemiddeld technisch-onderlegd persoon: één zettabyte is 1 miljard terabyte. Dit is dus een ongekende toename.

Waarom is data zo belangrijk?

De enorme hoeveelheid gegevens, in combinatie met de verbeterde analysemogelijkheden die tegenwoordig beschikbaar zijn, betekent dat bedrijven nu de mogelijkheid hebben om een betere grip te krijgen op (potentiële) klanten, hoe ze zich gedragen in het heden, verleden en de toekomst. Wanneer u zich realiseert dat kennis enorm belangrijk is als manier om geld te verdienen, kunt u het toenemende belang van data opslag bevatten. De enorm hoeveelheid gegevens worden daarom geanalyseerd, aangepast en gemanipuleerd tot bruikbare informatie die onderdeel wordt van de bedrijfsvoering, bij de verkoop van producten en diensten en alles wat hieraan gerelateerd is. Het gebruik van deze data, de analyse van deze data en daarmee de opslag van data is een van de belangrijkste middelen geworden om de concurrentie voor te blijven. Kennis is geld geworden, en bedrijven proberen daarom toegang te hebben tot zo veel mogelijk kennis, gegevens, data en informatie.

Waarom is opslag belangrijk?

Door de toename in de omvang van de data opslag, wordt het steeds belangrijker hoe en waar deze bedrijven hun data opslaan. De IT-infrastructuur moet de toenemende groei aankunnen en consistente prestaties moeten kunnen blijven leveren.

het opslaan van dataDe realiteit is tegelijkertijd dat veel datacenters bijna geen ruimte meer over hebben. De faciliteiten zitten simpelweg vol. Dit zorgt er tevens voor dat de kosten per vierkante meter stijgt. De reden hiervoor is simpel. Het ontwikkelen van een datacenter kost veel tijd en een enorm investering. De groei van de vraag naar data opslag stijgt dus veel sneller dan dat de sector van de data opslag het kan bijbenen.

De technologie staat ook niet stil. Niet technologieën in de data opslag zorgen ervoor dat nieuwere computers betere en consistentere prestaties leveren. Veel klanten zijn hier ontzettend gevoelig voor, omdat ze hun IT-zaken op het hoogste niveau willen houden. Het opslaan van gegevens gaat niet alleen over hoe en waar, maar steeds meer over de snelheid waarmee men toegang kan hebben tot de gegevens en de manier waarop de gegevens kunnen worden geanalyseerd en gemanipuleerd. Bedrijven worden door hun klanten enorm afgerekend op data toegang die niet voldoet aan de nieuwste eisen. En deze eisen worden continu bijgesteld.

Is Flash Storage echt zo belangrijk in data opslag?

All-Flash data opslag heeft inherente technologische voordelen, waardoor het oplossingen biedt voor veel hedendaagse problemen wat betreft de groei van gegevens, de mate van toegankelijkheid van de gegevens en een meer efficiëntere manier van het opslaan van de gegevens. In simpele worden betekent de All-flash data opslag dat er meer gegevens kunnen worden opgeslagen in een bepaald rek, waardoor dus ruimte wordt bespaart in het datacenter. Meer ruimte betekent meer mogelijkheden voor data opslag, maar dit betekent ook dat er nieuwe mogelijkheden zijn voor een efficiëntere manier van het ontwikkelen van data opslag. Een efficiëntere opslag qua ruimte betekent namelijk ook dat de luchtsystemen in het opslagcenter efficiënter kunnen worden opgesteld.

De hogere dichtheid van rekken (racks) met computers wordt gecompenseerd door energie- en koelbesparingen tot maar liefst 80 procent. Hierdoor worden datacenters dus veel efficiënter ingedeeld, maar kunnen ze ook efficiënter opereren. De ontwikkeling in de technologie betekent ook dat de prijs voor nieuwe technologieën zich snel aanpassen aan de prijsniveaus van verouderde systemen. De prijscurve van de racks met de flash-technologie die all-flash oplossingen bieden, gaat neerwaarts, waardoor de verbeterde technologie kan worden aangeboden voor dezelfde prijs als de traditionele (verouderde) technologie.

Maar de prestaties zijn tegelijkertijd beter. De opslag op basis van flash geven hogere I/O prestaties, welke gemiddelde 10 tot 15 keer sneller is dan de oudere technieken van data opslag. Een andere factor, die tegenwoordig enorm belangrijk is, is dat flash de klant in staat stelt om gegevens in microseconden op te halen, in plaats van in milliseconden. Deze verbetering is essentieel voor realtime en andere prestatiegevoelige opdrachten. Flash data opslag levert dus wel degelijk veel betere prestaties tegen vergelijkbare kosten. Dit is een mooie vooruitgang, maar vooral ook een belangrijke vooruitgang. Zeer veel bedrijven zijn in toenemende mate afhankelijk van deze technologieën.

Zijn gegevens belangrijk voor uw bedrijf?

Het antwoord op bovenstaande vraag is waarschijnlijk een volmondig ‘JA’. In dat geval kan ik u sterk aanraden om ervoor te zorgen dat u een groot belang hecht aan de kwaliteit van uw data opslag. Zorg ervoor dat u investeert in data opslag van kwaliteit. Hiervoor kunt u extern een bedrijf inhuren die de data opslag voor u verzorgd. Een hoge mate van kwaliteit van data opslag kost wellicht meer, maar bespaart u op andere fronten aanzienlijk veel geld.

Denk bijvoorbeeld aan de besparingen voor u in snelle toegang tot de data, een data opslag en gegevensverstrekking die weinig tot geen storingen heeft, een flexibele data opslag die u de mogelijkheid geeft om de data opslag gemakkelijk, snel en efficiënt te vergroten, en natuurlijk een betrouwbare data opslag voor u en uw klanten.

Probeer niet te besparen op data opslag, maar investeer hier juist in. De nieuwste ontwikkeling is ondergrondse data opslag.

Categorieën: Data opslag

Alle rechten voorbehouden | Ook interessant Packet Exchange, Back of the Envelope Science